Ajankohtaista

Sodankylän kouluissa puhelin pysyy yleensä repussa – Syväjärvellä opettanut kirjailija-rehtori Seppo Mentula laittaa nykyisten koulujensa oppilaat allekirjoittamaan sopimuksen: ”Jo pelkkä puhelimen läsnäolo pöydän kulmalla häiritsee”

Järvikylien, Torvisen, Tähtikunnan ja Vuotson kouluissa puhelin on repussa äänettömällä koulupäivän ajan. Tuusulassa oppilaat sitoutuvat pitämään puhelimet poissa allekirjoittamalla sopimuksen.

Älypuhelimen käyttö häiritsee keskittymistä ja hidastaa oppimista.

Sodankylän kouluissa tämä useissa tutkimuksissa todettu fakta on otettu vakavasti. Kaikissa peruskouluissa on voimassa käytäntö, että puhelin pidetään luokassa repussa ja äänettömällä. Vuotson ja Tähtikunnan koulun yläkoululaisilla on välitunneilla osoitettu paikka, jossa puhelinta voi käyttää.

– Alakoululaisilla puhelin pysyy repussa koko koulupäivän ajan. Joskus sen käyttö voi kuitenkin kuulua opetukseen, esimerkiksi kun tehtävänä on hakea tietoa jostakin asiasta, Vuotson koulunjohtaja Nita Törmänen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yläkoululaisilla on määrätty paikka, tietty penkki, jonne alakoululaiset eivät saa mennä, hän lisää.

Ryhmäkuri puree kirjoittamattomiinkin

Sodankylän koulujen johtajien mukaan oppilaiden puhelinten kanssa ei ole ollut suuria ongelmia, vaikka lain mukaan oppilaita ei voi kokonaan kieltää käyttämästä puhelimiaan kouluissa.

Uudellamaalla Tuusulassa oppimisrauha on ratkaistu siten, että oppilaat sitoutuvat pitämään puhelimen repussa kirjallisella sopimuksella.

– Lomake toimii hyvin. Kun oppilas sen itse lukee, miettii ja allekirjoittaa suostumuksen, harvemmin alkaa sitä itse rikkomaan, kahden tuusulalaisen koulun rehtori Seppo Mentula kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Oppilaita ei voi pakottaa allekirjoittamaan, mutta ryhmäkuri toimii siten etteivät allekirjoittamatta jättäneetkään käytä puhelinta kun muutkaan eivät sitä tee.

Järvikylien koulun oppilaat Milla Yppärilä, Paavo Lintula ja Emilia Tammela vastasivat Sompion kysymyksiin puhelimen käytöstä. Voit lukea heidän vastauksensa jutun alla olevaa otsikkolinkkiä painamalla. Kuva: Virpi Marjaranta

Välitunnit ovat tutustumista varten

Puhelinta voi käyttää opettajan luvalla, jos esimerkiksi tarvitsee viestiä kesken päivän vanhempien kanssa. Puhelimen käyttö voi olla myös tarpeen erilaisten sairauksien, kuten diabeteksen hoidossa.

Seppo Mentula on myös koulujen valtakunnallisena äänitorvena tunnetuksi tullut kirjailija.

– Jo pelkkä puhelimen läsnäolo pöydän kulmalla häiritsee oppimista. Häiriöksi on tietoisuus siitä että puhelimessa voi tulla viestejä, hän sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Välitunneillakaan puhelin ei ole hyväksi. On ajatuksena, että oppilaat tutustuvat toisiinsa eivätkä uppoudu omaan maailmaansa. Puhelimella voi myös katsoa kaikenlaista materiaalia. On tärkeää, että me koulussa pystyisimme valvomaan tätäkin, hän lisää.

Mentula työskenteli opettajana Syväjärvellä vuosina 2004–2006. Tuolloin matkapuhelimet eivät olleet vielä niin yleisiä kuin nyt.

– Joillakin oppilailla oli oma puhelin. Muistan että mietimme Syväjärvellä opettajainhuoneessa, että voiko niistä olla tulevaisuudessa harmia.

Seppo Mentula on kirja ja kahden tuusulalaisen koulun rehtori. Hän on työskennellyt opettajana Sodankylässä Syväjärvellä. Kuva: Elina Melamies

Lue aiheesta lisää:

Järvikylien, Torvisen, Tähtikunnan ja Vuotson koulun oppilaat kertovat puhelimen käytöstään: ”Vanhemmat huomauttavat joskus”

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä