Mikä sähkösopimus kannattaa ottaa talveksi? Säästä jopa satasia vertailemalla

Talvi lähestyy, ja moni suomalainen miettii tällä hetkellä, millainen sähkösopimus kannattaa valita kylmien kuukausien ajaksi. Sähkön hinta onkin ollut viime aikoina kuuma puheenaihe, ja eri sopimustyyppien viidakossa voi olla vaikea suunnistaa.

Omakotitaloasukkaille ja muille korkean kulutuksen kotitalouksille stressivapain ja helpoin ratkaisu voi olla määräaikainen sopimus.

Määräaikainen sähkösopimus tarjoaa ennustettavuutta ja suojaa kuluttajaa mahdollisilta hintapiikeiltä. Toisaalta, jos riskinsietokykysi on korkeampi, pörssisähkö tuo yleensä säästöjä pidemmällä aikavälillä. Kylmä talvi voi kuitenkin tuoda ison yllätyslaskun pörssisähköä käyttävän arkeen.

Sähkövertailu-palvelu on paras työkalu eri vaihtoehtojen vertailuun. Palvelussa voit vertailla kaikkien Suomen sähköyhtiöiden tarjouksia rinta rinnan ja valita itsellesi sopivimman sähkösopimuksen.

Tutustutaanpa tarkemmin, mitkä tekijät vaikuttavat parhaan sähkösopimuksen valintaan talveksi.

Sähkösopimustyypit - mikä on paras vaihtoehto talveksi?

Talven lähestyessä moni pohtii sopivaa sähkösopimusta. Eri vaihtoehdoilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Valinta riippuu paljolti omasta tilanteesta ja sähkönkäyttötottumuksista.

Määräaikainen ja toistaiseksi voimassaoleva sähkösopimus

Määräaikainen sähkösopimus tarjoaa varmuutta ja suojaa hintavaihteluilta. Se sopii erityisesti niille, jotka arvostavat ennustettavuutta sähkölaskuissaan - sähkön hinta pysyy nimittäin samana koko sopimuskauden ajan.

Toistaiseksi voimassaoleva sopimus taas tuo enemmän joustoa - sen voi irtisanoa lyhyelläkin varoitusajalla. Tässä sopimustyypissä myös hinta vaihtelee säännöllisin väliajoin.

Talvea ajatellen määräaikainen sopimus voi olla turvallisempi valinta. Se suojaa mahdollisilta hintapiikeiltä kylminä talvikuukausina.

Pörssisähkö - uhka vai mahdollisuus?

Pörssisähkö seuraa sähköpörssin hintoja tunneittain. Aktiivinen seuraaminen voi tuoda säästöjä, mutta säästäminen vaatii joustoa sähkönkäytössä.

Pörssisähkön edut:

  • Mahdollisuus säästää siirtämällä kulutusta edullisille tunneille
  • Yleensä edullisempi pitkällä aikavälillä

Haasteet:

  • Hintapiikit voivat nostaa sähkölaskua yllättäen
  • Vaatii aktiivista seurantaa ja kulutuksen ajoittamista

Talvella pörssisähkö voi olla riskialtis valinta - varsinkin jos et pysty helposti joustamaan sähkönkäytössäsi. Kylmät jaksot yleensä nostavat hintoja hetkellisesti - hintavaihtelut voivat olla hyvin rajuja.

Jos sähkönkäyttöä pystyy ajoittamaan ja välttämään kulutusta kalleimpina hetkinä, voi pörssisähkön käyttäjän säästöt olla kuitenkin merkittäviä.

Hybridisopimuksen plussat ja miinukset

Hybridisopimus yhdistää kiinteän kWh-hinnan ja pörssisähkön elementtejä. Lopullinen maksamasi kilowattituntihinta perustuu ns. kulutusvaikutukseen eli siihen, käytätkö sähköä enemmän edullisina vai kalleina tunteina.

Plussat:

  • Suojaa osittain hintapiikeiltä
  • Mahdollistaa hyötymisen alhaisista tuntihinnoista

Miinukset:

  • Mahdolliset säästöt jäävät yleensä pienemmiksi kuin pörssisähkössä

Hybridisopimus voikin olla hyvä kompromissi talveksi. Se tarjoaa jonkin verran turvaa, mutta antaa myös mahdollisuuden hyötyä edullisista jaksoista.

Kuinka valita paras sähkösopimus talveksi sekä vinkkejä sähkönkäytön seurantaan

Sähkösopimuksen valinta ja sähkönkäytön järkevä suunnittelu ovat tärkeitä asioita jokaiselle kotitaloudelle. Nämä vinkit auttavat tekemään fiksuja päätöksiä ja säästämään rahaa.

Sähkönkulutuksen arviointi ja seuranta

Oman sähkönkulutuksen tunteminen on avain onnistuneeseen sähkösopimuksen valintaan. Erityisesti omakotitalossa kulutus voi vaihdella paljonkin vuodenajan mukaan.

Vinkkejä kulutuksen seuraamiseen:

• Seuraa kulutustasi sähköyhtiön sovelluksesta

• Käytä älymittaria tai kodin automaatioita kulutuksen seuraamiseen ja optimoimiseen

Vertaamalla kulutusta eri vuodenaikoina saat hyvän kuvan siitä, miten paljon sähköä kuluu talvella esimerkiksi lämmitykseen. Tämä auttaa sinua sopivan sopimustyypin valinnassa.

Riskinsietokyvyn arviointi

Sähkösopimusta valitessa on tärkeää miettiä omaa riskinsietokykyä. Pörssisähkö voi olla toisina päivinä hyvinkin edullista, mutta hinnoissa on suuria vaihteluja.

Pörssisähkö sopii sinulle, jos:

• Siedät hintavaihteluja henkisesti ja taloudellisesti

• Voit ajoittaa kulutustasi edullisiin aikoihin

• Haluat mahdollisuuden säästää pitkällä aikavälillä

Muussa tapauksessa määräaikainen sähkösopimus voi olla parempi vaihtoehto.

Sähkön hinnan vertailutyökalut

Parhaan sähkösopimuksen löytämiseksi kannattaa käyttää netin vertailupalveluja. Vertailemalla saat selkeyttä päätöksentekoosi.

Sähkövertailu.fi-palvelussa voit helposti vertailla kaikkien Suomen sähköyhtiöiden tarjouksia.

Vertaillessasi sähkösopimuksia sinun kannattaa huomioida:

• Energian hinta (snt/kWh)

• Perusmaksu

• Sopimuksen pituus ja ehdot

• Mahdolliset kampanjat ja alennukset

Säästövinkit ja energiatehokkuus

Sähkösopimuksen lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös kodin energiatehokkuuteen. Pienetkin muutokset voivat tuoda isoja säästöjä talven aikana.

Helpoin tapa säästää merkittävä summa sähkölämmitteisessä kodissa on laskea hieman kodin sisälämpötilaa. Vain yhden asteen tiputus tuo yleensä merkittävän säästön sähkölaskussa. Myös vanhan kodinkoneen korvaaminen energiatehokkaammalla voi tuoda yllättäviäkin säästöjä pidemmällä aikavälillä.

Jos päädyt pörssisähkösopimukseen, on sähkönkäytön ajoittaminen paras ratkaisu säästämiseen. Voit säästää pitkän pennin, kun peset pyykit. lämmität saunan ja lataat sähköauton silloin, kun sähkö on halvimmillaan.