Mikä on riittävä netin nopeus älypuhelimeen? Näin vertailet liittymiä

Puhelinliittymän netin maksiminopeus on yksi oleellisimmista liittymän kuukausimaksuun vaikuttavista asioista. Liian hidas netti ärsyttää, mutta käyttötarpeisiin nähden turhan nopea yhteys tietää ylimääräisiä kuluja. Kuinka nopea netti puhelimeen siis kannattaa valita?

Mihin hitaimmat nopeudet riittävät?

Liittymävertailun perusteella operaattorien puhelinliittymien netin maksiminopeudet ovat alimmillaan noin 5-10 Mbit/s eli megabittiä sekunnissa. Jo tällainen nopeus on yleensä täysin riittävä, jos puhelimen netin käyttö on tavanomaista uutisten ja somen selailua, WhatsApp-viestien lähettelyä tai pankkiasioiden hoitamista. Jopa videoiden katselu esimerkiksi YouTubesta onnistuu ongelmitta – joskaan ei tarkimmalla mahdollisella kuvanlaadulla.

100-200 Mbit/s on suosittu maksiminopeus

Vakaalla 20-50 Mbit/s -nopeudella videoita pystyy lähtökohtaisesti striimaamaan jo 4K-laadulla. Yleensä 100 Mbit/s tai nopeampi yhteys on kuitenkin varmempi valinta, jos videoiden katselu uutis- tai somevirrasta on oleellinen osa puhelimen netin käyttöä.

Liittymien yhteydessä mainitut nopeudet ovat aina teoreettisia maksiminopeuksia. Sopimusehdoissa mainittu nopeuden todellinen vaihteluväli voi olla suuri riippuen sijainnista ja verkon kuormituksesta. Siksi nopeus kannattaa mieluummin valita liian suureksi kuin pieneksi.

Kuukausittaiset hintaerot esimerkiksi 5-10 Mbit/s ja 100-200 Mbit/s -nopeudella varustettujen liittymien välillä eivät välttämättä ole järin suuria.

Jaetaanko nettiä useammille käyttäjille tai laitteille?

5G-puhelinliittymille luvattu maksiminopeus löytyy usein 300-1000 Mbit/s välimaastosta. Niin sanottu puhelimen peruskäyttäjä ei tarvitse luuriinsa näin nopeaa nettiyhteyttä.

5G-nopeus voi kuitenkin olla perusteltu valinta, jos nettiyhteyttä jaetaan jatkuvasti monille saman talouden laitteille ja käyttäjille, ja käyttötarpeet vaativat tavanomaista suurempaa tiedonsiirtonopeutta.

Teknologia myös kehittyy jatkuvasti, joten tulevina vuosina erilaiset verkon kautta toimivat palvelut ja sovellukset voivat vaatia toimiakseen yhä suurempia tiedonsiirtonopeuksia.

Sopiva netin nopeus puhelimessa säästää rahaa ja hermoja

Liittymänopeuden valintaa voi hankaloittaa se, että esimerkiksi verkosta ostettaessa nopeimpia 4G-liittymiä ei välttämättä ole saatavilla. Myymälästä tai operaattorin asiakaspalvelusta kysyttäessä tilanne voi kuitenkin olla toinen.

Omiin tarpeisiin parhaiten soveltuvan yhteysnopeuden valinta auttaa pitämään puhelinliittymän hinnan kurissa, eikä tahmaava netti aiheuta harmaita hiuksia. Siksi tarjolla olevia yhteysnopeuksia kannattaa vertailla tarkasti uutta liittymää hankittaessa.

Lue lisää aiheesta: 5G-liittyma.fi