Kulttuuri

Sodankyläläinen rock-yhtye Anyverse kiinnostaa ulkomailla. Kuvassa Sami Alatalo, Aleksi Halminen ja Rami Tammela.

Sodankylän kevätsinkut arvioitavana– Anyverse kiinnostaa ulkomailla

Jukka Tarkiainen arvioi uutta lappilaista musiikkia.

Anyverse: Flowers sleeping (SODEH Records)

Kaikessa hiljaisuudessa sodankyläläinen Anyverse-yhtye kerää kansainvälistä huomiota. Ensin kiinnostuivat kanadalaiset musiikinjakelijat - nyt kehuvia kommentteja ja radiosoittoa tulee Italiasta. Yhtyeen moottorina on Fat Widow -yhtyeestä tunnettu Aleksi Halminen. Aleksin lisäksi yhtyeessä soittavat basisti Sami Alatalo ja rumpali Rami Tammela. Kansainvälinen rockyleisö kaipaa jotain uutta ja sitä yhtye tarjoilee sopivan räyhäkkäässä paketissa. Anyversen käsittelyssä rockmusiikin kliseiset aiheet ja kuluneet biisirakenteet saavat tuoreita piirteitä. Aleksi yhtyeineen pitäisi päästää irti kesäfestareiden telttoihin nostattamaan tunnelmaa ja sen jälkeen kiertueelle Euroopan rokkiklubeille.

Stepan luovuus pursuaa räppikaverinsa Eevil Stöön kanssa. Kuva Iiro Kuosmanen.

Stepa & Eevil Stöö: TYH-MÄ (PME Records)

Hyväntuulinen Stepa on Sodankylän lahja Suomen räp-maailmalle. Hän julkaisee uutta musiikkia toisen pitkän linjan tekijän Eevil Stöön kanssa. Yhteistyö kipinöi ja kaverusten lippalakkien alla pursuaa luovuus. Räppikulttuurin ilmiöitä perataan vapautuneesti ja biitit pomppivat eteenpäin kivalla sykkeellä. Äskettäin julkaistulta albumilta löytyy myös toinen sinkkuralli: Kaikki mitä teen on rap. "Painavia sanoja ja leppoisia biittejä" lainaan kommentoijaa Youtubesta.

Jussi Ojuva tuottaa omaperäistä musiikkia – tällä kertaa Rajan Jan -taiteilijanimellä. Videokaappaus Jaakko Duktigin animaatiovideolta.

Rajan Jan: Peltoveli

Rajan Jan taiteilijanimen takaa löytyy sodankyläläinen Jussi Ojuva. Jussi tunnetaan jo 1970-luvulta lähtien sodankyläläisenä bändiaktiivina. Pari levyäkin Takarajan Karajan -nimellä julkaissut laulaja-lauluntekijä on viime vuosina ollut tuottelias. Youtube-kanavansa kautta hän on tuutannut eetteriin karun kaunista audiovisuaalista herkkua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ojuvan laajassa tuotannossa underground, punk, folk ja rautalanka soivat omintakeisessa mikstuurassa. Eri tyylilajeja käsitellään vapaasti sompiolaisella otteella. Touhusta huokuu näkemystä ja tekemisen iloa. Jussin ja kumppaneiden käsissä syntyy aidosti paikallista kulttuuria - tämä ei ole tuontitavaraa.

Peltoveli-biisin tarinan voi nähdä uskontokritiikkinä tai vaikka kannustuksena itsenäiseen ajatteluun. Jaakko Duktigin animaatiovideo nostaa kappaleen arkipäivän tasolta ylöspäin. Vertailukohdaksi tekemisen meiningistä tulee mieleen porilaiset Circle-kaverukset Mika Rättö ja Jussi Lehtisalo. Tuotanto on laaja, tyylilajit vaihtuvat, mutta aina löytyy omaa sanottavaa.

O`G-yhtye. Yhtyeen jäsenet Juha Harju, Veikko Kero ja Antti Kero. Kuva: Sami Kero

O'G: Ihmiskunnan suurimmat keksinnöt

Sodankyläläinen musiikkimies Antti Kero on julkaissut omia biisejään, korona-ajan etäjameja ynnä muuta jännää Youtube-kanavallaan jo vuosia. Antti työstää suomenkielisiä biisejä O'G -yhtyeensä kanssa. Antin lisäksi yhtyeessä musisoivat Juha Harju ja uusimpana jäsenenä Veikko Kero. Huikea Ihmiskunnan suurimmat keksinnöt -kappale ja siihen toteutettu video näyttävät hyvin, että Antilta taittuvat isommatkin aiheet. Yhtye esittää asiaankuuluvan kysymyksen: Ihmiskunta pyrkii aina korkeammalle ja korkeammalle - mutta mihin ihmislajin toiminta lopulta johtaa? Onko kokonaisuus enää kenenkään hallinnassa? Haikea huuliharppu säestää yhtyeen tietä matkalla tuntemattomaan.

Otto Mikkolan uudessa soololevyssä on voimaa. Kuva: Waldemar Blommendahl

Otto Mikkola: Otto Mikkola (Harava records)

Otto Mikkola on rovaniemeläinen rokkari. Hän on aloittanut bändiharrastuksen nuorena ja ehtinyt soittaa parissa kymmenessä yhtyeessä, joita monia yhdistää vaihtoehtorock- tai punk-asenne. Viimeisiä tunnetuimpia yhtyeitä ovat Puhelinseksi, Romanssi ja Autiomaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monenlaiset bändiviritykset ja kokeilut tuottavat tulosta. Otto Mikkolan omaksi ilmaisuksi on muodostunut kohtalokas surumielinen amerikkalaistyylinen perinnemusiikki americana. Soololevy on ikään kuin luontevaa jatkoa Autiomaa-yhtyeen tuotannolle. Biisit ovat selkeitä, helposti ymmärrettäviä - nykyaikaisen nomadin sielunmaisemaa. Mikkolan tekeminen vaikuttaa kokeneen taiteilijan työltä - hänen ei tarvitse kikkailla vaan pääosassa on musiikin voima.

Kritiikki näkyy! tuo kritiikin lähelle. Suomen arvostelijain liiton ja Koneen säätiön kolmivuotinen hanke tukee paikallismedioita kritiikin julkaisemisessa. Tämä arvostelu julkaistaan myös osoitteessa kritiikkinakyy.fi. Jukka Tarkiaisen soittolistan voi kuunnella osoitteessa www.piponalle.wordpress.com.

Kritiikki näkyy! tuo kritiikin lähelle. Suomen arvostelijain liiton ja Koneen säätiön kolmivuotinen hanke tukee paikallismedioita kritiikin julkaisemisessa. Tämä arvostelu julkaistaan myös osoitteessa kritiikkinakyy.fi
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä