A-
A+
A-
A+
Sompion arkistosta
Kuukkelin Pirtti Samarianmaassa.
Otsikon sanat ovat Kuukkelin Heikin. Tein huikean aikamatkan tämän kellonsoittajan jalanjäljissä vuodesta 1884 vuoteen 1952. Historiamatkan luoja ja kieliopas oli Eeva Hietajärvi teoksellaan Kellonsoittajan sukua.
Eeva Hietajärven kirjan Kellonsoittajan sukua-kansi.
Rieston poika Heikki tuumaa:
”Nyt mie lähen. Olen 26-vuotias raavas mies, mie kerrään tavarani renkituvasta. Ne vähät: akkain tekemät paiat, kaksiko niitä vain, karstavillahousut, ja mitä vähänki vaateriepua on kertynyt. Mie olen Kuukkelin Heikki, enkä mie ole mikhän tomppeli. Mie olen kunnon mies, vahva ja työtä pelkäämätön. – Kuukkelin Heikki lähtee eikä pallaa!”
Heikin Mikko-Isä oli tullut Alaperältä Sompioon, körttiuskoon tunnustautunut Jumalanmies. Kaisa-äiti oli vahvaa lapinverta, Akmeelillekin sukua; äitinäiti oli Lokan Maria, jonka äiti oli Aran Brita, täyslappalainen.
Heikin venematka Luirojokea pitkin, sitten kävellen Tanhuaan ja Sodankylään.
”Mie olen vappaa mies, voin tehä mitä vain ja sellaistakin työtä, mikä ei muille kelpaa.”
Rengin hommat alkoivat 11-vuotiaana, kunnes ”ääni puhhuu minulle. Sie lähet, laitat perhen. Ja sie palavelet minua, Herraasi.”
Heikki saa päävastuun renkinä ”Emauksen mettäherra von Schantzin komeassa puustellissa, jossa on kirjoja hyllyt täynnä”.
Monenlaiset metsätyöt sujuvat myös Heikiltä.
Sukuvaaran Tilta oli orpotyttö, Akmeelin perua hänkin: osasi aavistaa tulevat, erityisesti poismenot. Äiti oli ohjeeksi antanut ” olla vain kiltisti – aina”.
Orvot sisarukset sijoitettiin kuka minnekin: Tilta piiaksi vilkkaaseen Piilolan ”hyyryläistaloon”, Maailmantalliksi sanottuun. Siellä hän oppi kaikki kodinpidon taidot, ruuanlaitot, lehmän hoidot… Pian tarvittiinkin forstmestarin puustelliin tomera piika: Tilta pestattiin.
Saman talon renkinä on Kuukkelin Heikki.
”Jotaki erikoista hänessä on, mie hunteeraan”, tuumi Tilta.
Vaikka tanssit on ankarasti kielletty, nimismies Sandberg on suopeamielinen nuorta väkeä kohtaan. Joten Riihelle tansseihin siis joukolla. Ja sitten Heikki:
”Lähteekö se tyvär polokalle?”
Niinpä ”mie olen Heikin pyörityksessä, päätä huimaa ja pyörryttää, vauhti ja koko tilanne”.
Sunnuntain kirkonmenojen jälkeen arkena on Heikin tehtävänä lepikon raivaus, piikatytöt lähtevät mustikkaan, sieneen.
”Onhan tuo Tilta tekevä naisenpuoli. Eikä hullumman näkönenkhän. – Uskaltaisiko sitä, että olisko meistä – vaikka pariksi? ja on se alakanu niin ystävälisesti minua puhutella…”
Tilta: ”Annappa mie parsin sinun sukat. Ja tämä paita pittää kyllä pestä.”
Heikki: ”Nyt tiijän ja tunnen, että Jumala on lähettänyt tämän tyttären minun elämhän.”
Piilolan pirtissä rovasti Rechardt vihkii Tiltan ja Kustaan.
”Äkkiä kuuluvat kirkonkellot, korkialle taivhan kaarhen Kitisen ylle, aivan kuin suojaisivat nyt meitä ja koko tienoota.”
Piilolan pienessä torpassa on oma koti: oma torppakin toiveissa sitten kun… Alkaa arkinen työ, pyhäsin käydään kirkossa. Autetaan tarvitsevia:
”Met koemma Heikin kanssa, että Raamatun laupihan samarialaisen työ on meijänki kuttumus. Ihmisiä pittää auttaa ja tehhä samoin lähimmäiselhen kuin toivois ittellensä tehtävän.”
Syntyy seitsemän lasta, joista vain Iita-Emilia ja Ville Hilarius saavat elää.
”…met Heikin kanssa olemma kiitollisia poikalapsestamma. - Hauassa leppää nyt aivan liian monta perheenjäsentä.” Tilta on 46-vuotias.
Pohjois-Suomen suuret savotat hakevat työvoimaa koko Suomesta. Sen mukana tulee Antti Laitinen Maaningalta Luiron savotoille. Mukana tulevat Venäjältä vallankumouksen tuulet, työväenliike ja lakot. Heikin ja Tiltan Iita-tyttö pestautuu savottakokiksi, kohtaa ”vantteran olosen miehen, hupaisan puhetavan, joka saa minut hymyilemhän ittekseni navetassa. - Vaikuttaa vakavalta ja miettelihäältä.”
Mutta jos työväen asioista ”tullee puhe, hänessä pallaa sellanen tuli, ettei muusta väliä”.
Yhteinen taival alkaa, syntyy, menehtyy poika.
Isä-Heikki höylää arkkuja Kuukkelin pirtissä, kaivaa hautoja, erityisesti lapsille 1900-luvun alkupuolella.
”Käyvät täällä kuin vierhana toisesta kylästä ja lähtevät sitten pois.”
Tilta pukee valkeisiin vaatteisiin, aavistelee, ennustaa kuolemaa...
Vuosi 1912 on ankara hallavuosi. Kuukkeli-Heikki saa kirkontornissa soitella sanomakelloja, joiden lyöntimäärästä voi päätellä jälleen suruviestin.
”Yksi on otettu seurakunnasta, ja taivastie on hänellä eessä.”
Mutta hyvääkin on: Heikki saa haltuunsa maata, Aartolan tilan, ja alkaa rakentaa pirttiä.
”Vielä minä lunastan Kuukkelin tilan kirkolta.”
Iita ja Anttikin kotoutuvat savotoilta, elämää rakennetaan. Iitalle ja Antille syntyy Aake, Vilho ja Linda Laina Linnea, kirjailijan äiti. Varmistuu Heikin kiinnitys Samarian manttaalin perintötaloon 1925. Suomen Itsenäisyysjulistus julistetaan 6.12.1917.
Mutta Suomi jakautuu: punaisten ja valkoisten jako näkyy Sodankylässäkin, perustetaan punakaarti, suojeluskunta: kahakointia ilmenee.
Antin puna-aatteen vuoksi perheen on paettava Savoon. Sieltä Tilta palaa Sodankylään: Antin kuoltua lapsilla on uusi isä. Kaiken kaikkiaan Iita on synnyttänyt 11 lasta ja menehtyy 42-vuotiaana viimeiseen synnytykseen.
Lapset sijoitetaan sodankyläläisiin perheisiin, kaksi poliisikonstaapeli Alan taloon. Ala on monitaitoinen persoona, osasi mm. veren seisauttamisen, mikä oli tarpeellinen taito puukotuksen tai jonkin vahingon sattuessa laajoilla kairoilla - lääkäriähän ei ollut saatavilla. Alan talo säästyi sittemmin sodalta. Kunnostetun talon naapurina sain asua useita vuosia.
Sodankylässä on merkkitapaus, kun v. 1935 presidenttipari Svinhufvud vierailee kylässä.
”Kuukkeli kulukee ommaa tahtiaan. Ainanen arkun veistäminen on pirtissä käynnissä ja lastut lentelevät ympäriinsä.”
Myös itselleen Heikki on arkun veistänyt.
Sodan syttymisestä tulee tieto ja siviilit lähetetään evakkoon. Lähtö tulee, Heikki tuumaa:”Mie laitan sian teuraslihat tänne arkhun, emmeän met lihoja voi matkankhan otta sinne Kittilhän. Vien tuonne varasthon. Onphan ruokaa kun tulemma takasi.”
Aake ja Vilho ovat päässeet kansakouluun, sittemmin suojeluskuntaan ja asevelvollisuutta suorittamaan Kemiin.
”Aake on henkeen ja vereen isänmaallinen, kuten tämän ajan miehet ovat.”
Sitten koittavat sota-ajat: ”Huoli puristaa nyt rintaani, kun tievossa on, että rakkaat veljet ovat matkalla sottaan”, kirjoittaa Linne.
Aake ja Vilho kirjoittavat Linne-sisarelleen kuvauksia rintamalta. Kunnes sitten tulee tieto Vilhon kaatumisesta. Sodankylässä on 24 vainajan sankarihautajaiset 14. tammikuuta 1940.
Kirkonkylää on pommitettu. Kuukkelissa oli pommi osunut varastoon, jossa Heikin veistämä arkku oli…
Viljokin on rintamalla. Aake on salaisesti värväytynyt SS-Waffeniin Saksaan; hän kaatuu 29.12.1941. Linne-sisar kutsutaan WW-sotilaiden omaisten lomamatkalle Saksaan. Sodankylässä on saksalaisia ja itävaltalaisia sotilaita, joiden ”kanssa yhteistyö sujjuu hyvin. Aseveljet työllistävät kirkonkylän asukkaita ja maksavat hyvvää palakkaa.”
Vuonna 1944 on lähdettävä jälleen evakkoon: samat saksalaiset auttavat naisia ja lapsia pakkautumaan autonlavoille, suureen tuntemattomaan, Pohjanmaalle ja Ruotsiin. Sieltä palataan 1945.
Linnea: ”Kun näen kotikyläni hävityksen jäljiltä, kuristaa itku kurkkuani. Vain hiiltyneet piiput ja muurinkyljet sojottavat yksinäisinä vasten Lapin kirkasta kesäyön taivasta.”
”Kuukkelin pihamaalla on vastassa vain muurinpiippu, joka hiljaa kuin valittaen kattoo minhun päin kohtalhonsa alistunhena”, suree Heikki.
Vastassa on sodan todellisuus: ”Pihalle ajokuorma-auto, ressun alla kuolheja vaimoja lapsia, osa palanheja. Nolit tesantit hyökänhet Lokhan ja teurastanhet koko kylän.”
Linne näkee: ”Ukkipolo oli joutunut vielä tähänkin ruumiinlaittoon.”
Heikki Kuukkeli.
Heikki siteeraa hänelle tärkeää Raamattua: ”Ihminen on kuin tuulenhenkäys, hänen päivänsä katoavat kuin varjo.”
Juuri näin tässä käy, tuulen lailla katoamme kuin varjo, miettii vanha kirkonpalvelija. Uudestaan, jälleen aloitettava alusta. Elämän on jatkuttava!
Lue juttu Kuukkelin suvusta: Sodankylä 1938, osa 5 Kuukkeli oli suntio, joka saunotti ruumiita
Musiikki on kellonsoittajan veressä, kirkon portaat kellotapuliin narahtavat tutusti:
”Nämät rappuset net tuot leivän Kuukkelin väelle. Mie se saan Jumalan hyvvyyestä ja armosta nauttia:”
Kotona Kuukkelissa hän kiipeää tikapuille ja ”kokuan sieluni herkkyyven. Siitä mie katton yli peltojen ja kaunis Kitinen virtaa näköettäisyyvellä ja tämä rakas kirkonkylä. - Tutut virren sanat ja sävelet alakavat tulla kuin ittesthän: - Joutukaa,sielut, on aikamme kallis…”
Kannelta Heikki soittaa, ”kun on erityinen syy harthauthen ja hiljaisuuthen: Mun kanteleeni kauniimmin taivaassa kerran soi…”
Tiltaki yhtyy laulhun, ja Kuukkelin vahvat hirret heltyvät nöyrinä kuulemhan.”
Evakkomatkalla mukana on viulukin.
Sodankylän vanhat sukunimet ja nykyiset jälkeläiset tulivat minulle tutuiksi niinä 52 vuotena, jolloin Sodankylä oli kotini. Anneberg, Tuovinen, Matlein, Aatsinki, Ranttila, Karppinen, Piilola, Onnela, Poikela, Sukuvaara, Paarman, Kumpula, Karjalainen, Riesto, Lokka…
”Vasta nyt mie ymmärrän, miten vanhat suvut kulukevat kuin hämähäkin seitti katossa, yhtyvät säikheinä toishinsa ja tuntevat omansa.”
Tildan mietteisiin on hyvä yhtyä!
Heikki Kuukkeli oli itse hakenut hautakivensä, pystyttänyt kirkonportin lähelle, kirjoittanut perheensä poisnukkuneiden nimet, syntymä- ja kuolinajat, myös oman nimensä, paitsi kuolinvuottaan 1952.
”Siunaa sie minun maani, veteni, kairani, minun sukukuntani, työni ja jalanjäläkeni. Anna antheksi väärinteot…”, kotiseutuaan siunaa 94-vuotias Heikki Kuukkeli.
SAIJA HALONEN (ENT. NÄSI)
TIETOLAATIKKO