A-
A+
A-
A+
Uiton jäljet-hanke taltioi perinnettä
Tuhansia tukkeja. Kuva Sompion valokuva-arkistosta.
Hän on mukana Itä-Lapin kuntayhtymän Uiton jäljet-hankkeessa, jossa kerätään talteen uittoperinnettä ja -muistoja Kemijärven ja sen yläpuolisilta jokialueilta.
Tarinoita ja jälkiä voidaan hyödyntää matkailussa ja kotiseututyössä. Sodankylän kirjastossa järjestetään maanantaina 23. toukokuuta kello 17 tilaisuus, jossa kerrotaan hankkesta sodankyläläisille.
– Paikalle toivotaan uitossa työskennelleitä tai heidän perheenjäseniään. Avaustilaisuudessa toivotaan yhteystietoja uitosta tietävistä henkilöistä, jotta heitä voidaan haastatella hankkeen aikana. Mukaan voi ottaa myös valokuvia, jotka tallennetaan hanketta varten, Juha Pikkarainen toteaa.
Vanhan Suur-Sodankylän aikaan puiden uittaminen Kitisellä, Luirolla ja Kemihaarassa tuli mahdolliseksi vuoden 1876 uittosäännön perusteella. Tuossa säännössä uitto ulotettiin Kemijärvelle ja sen yläpuolisille joille. Savukoski ja Pelkosenniemi kuuluivat tuolloin Sodankylään.
Tuohon aikaan uitettiin pelkästään sahatavaraa eli tukkeja Kemijokisuulle perustetuille Laitakarin, Röytän ja Karihaaran höyrysahoille. Kuitupuuta eli pöllejä Kemijoella alettiin uittaa vasta 1920-luvulla, kun kemiallinen metsäteollisuus tarvitsi raaka-ainetta.
Aluksi eri metsäyhtiöt uittivat puunsa itse, mutta vuodesta 1901 alkaen uiton hoiti Kemijoen Uittoyhdistys, jonka metsäyhtiöt perustivat Kemi Oy:n johdolla. Ennen Lokan ja Porttipahdan altaiden rakentamista Sodankylässä olivat tärkeitä uiton aloittamispaikkoja Korvanen Luirolla ja Peurasuvanto Kitisellä.
Satamäärin uittoon pyrkiviä miehiä kokoontui näihin kyliin keväällä uiton alkamista odottamaan. Ennen Porttipahdan allasta ylinen Kitinen oli vaikea uittojoki, koska kevättulva oli hyvin lyhyt. Peurasuvantoon tuotiin puita myös Neuvostoliitosta. Kemijoen Uittoyhdistyksen Sodankylän konttori avattiin vuonna 1957.
Vaikka virtaava vesi kuljettaa puut ilmaiseksi, ei mikään joki ole sellaisenaan valmis uittoon. Lukuisat koskipaikat pitää puomittaa ja rakentaa monin tavoin valmiiksi, jotta puita voidaan alkaa vyöryttää jokeen. Pahimmissa paikoissa pitää olla myös vonkamiehiä ruuhkien purkamista varten. Ennen altaiden ja Kitisen voimalaitosten rakentamista sekä Kitisessä että Luirolla oli useita uiton kannalta hankalia paikkoja, joissa myös kuoli uittomiehiä. Näistä paikoista löytyy uiton jälkiä vielä tänäänkin.
TIETOLAATIKKO