A-
A+
A-
A+
TEEMA: Ajassa
Ima Aikio Espanjassa.
Kirja kertoo naisen seksuaalisuudesta, sen iloista, mutta myös suruista ja pettymyksistä. Kirjan runot ovat sekä suomeksi että saameksi. Kirja oli ehdolla Lappi-kirjallisuuspalkinnon saajaksi viime vuonna.
Saan Iman puhelimen päähän Espanjasta, Malagasta, jonne hän on lähtenyt pakoon kylmyyttä ja pimeää. Hän muutti takaisin Utsjoelle Pulmankijärvelle viisi vuotta sitten 47 vuoden poissaolon jälkeen. Vaikka koti onkin Pohjois-Lapissa, ei talvi ole hänen suosikkivuodenaikansa.
– Piti päättää, että jäänkö ja näivetyn koronan pelossa kotiin vai lähdenkö, ja niin päätin lähteä. En elä edes puoliliekillä talven pimeydessä ja kylmyydessä, hän toteaa.
Hän on täyttänyt tammikuussa 61 vuotta, julkaissut runokokoelmien lisäksi musiikkia, tehnyt kaksi lastenkirjaa, yhden romaanin ja kahdeksan lyhytelokuvaa. Koulutukseltaan hän on multimediajournalisti ja media-assistentti ja työskennellyt myös toimittajana.
– Se oli niin hauskaa kirjoittaa tuollainen kirja. Mun ikäpolvi ei niin puhu näistä asioista, nuoremmat ovat jo alkaneet kyllä puhumaan, hän miettii runokirjastaan.
Kirjan runot eivät ole pelkästään omasta elämästä, vaan aiheita on saatu netistä ja ystäviltä.
Ima on ollut runokiertueella muun muassa Etelä-Amerikassa, missä runojen vastaanotto on hänen mukaansa ollut todella lämmintä. Kolumbiassa hänen runoihinsa suorastaan hullaannuttiin. Suomalaiset suhtautuvat Iman mukaan runoiltaan usein lähinnä kuin rangaistuksena.
Hän on ollut mukana myös ensimmäisessä The Nordic Poetry Festivals -tapahtumassa Lontoossa kolme vuotta sitten. Siellä runot kirjoitettiin englanniksi yhteistyönä brittirunoilijoiden kanssa. Tällaisissa tapahtumissa luetaan yleensä aiemmin kirjoitettuja runoja, täällä ne tehtiin vähän ennen tapahtumaa.
Iman matka jatkui Malagasta Andorraan, mutta runotapahtumia ei matkalla ole ollut. Päiväkirjaa hän on kirjoittanut koko tämän reissun ajan. Matka on ollut Iman mukaan ”kuljeskelua”, sillä hän on kävellyt todella paljon.
– Todellinen kuntoloma, hän toteaa näistä kahdesta ja puolesta kuukaudesta.
Mikä sitten on hyvää ja mikä pahaa tässä iässä?
– Fyysinen vanheneminen on pahinta, kolottaa joka paikkaa. Hyvää on kaikki se, mitä pään sisällä on. Sitä en vaihtaisi enää nuorempaan, Ima toteaa.
– En halua palata kuitenkaan enää kakskymppiseksi, hän jatkaa.
Häneltä on tulossa uusi, yhdeksäs runokirja, joka on viimeistelyä vaille valmis. Lisäksi hän on kirjoittamassa suomenkielistä lastenkirjaa.
Pyreneiden lumihuippuisten vuorten juurelta kotiin Pulmankijärvelle hän aloitti matkan maaliskuun puolessa välissä.
Leena Klemi-Lohiniva
TIETOLAATIKKO