A-
A+
A-
A+
Savukoskelainen maanviljelijä ja pitkäaikainen kunnallismies Erkki Vitikka kuoli sairauskohtaukseen toukokuun 23. toukokuuta. Hän oli syntynyt Savukoskella 11. huhtikuuta vuonna 1934.
Erkki Vitikan lapsuus loppui julmimmalla mahdollisella tavalla heinäkuun 14. päivänä vuonna 1944. Perhe asui talvisodan jälkeen Erkin mummolassa Lokassa, kun neuvostopartisaanit iskivät.
Kymmenvuotias poika koki omakohtaisesti silmittömän hyökkäyksen rauhallista kylää vastaan. Partisaanit surmasivat pääosin naisia, lapsia ja vanhuksia ja polttivat heidän kotinsa.
Erkin Maria-äiti paloi kasapanoksella räjäytetyn navetan mukana ja hän itse selvisi piiloutumalla kaverinsa Yrjö Lokan kanssa jokitörmään. Piilopaikastaan hän näki päänsä yläpuolella venäläisen pikakiväärin suuliekin, kun ampuja tulitti jokeen veneellä pakenevia siviilejä. Lokassa kuoli tuona päivänä 21 ihmistä.
Sodan jälkeen ei ollut varaa jäädä suremaan ankaria menetyksiä, vaan nuori Erkki muiden mukana aloitti oman elämänsä, kotimaakunnan ja koko Suomen jälleenrakennustyön käytännöllisesti katsoen tyhjästä. Tuhkasta nousi uutteralla työllä uusia koteja, eläviä kyliä, rakennettiin teitä ja tehtaita luomaan uskoa kansakunnan tulevaisuuteen.
Erkki Vitikka teki töitä savotoilla ja uitoilla, metsästeli ja kalasteli. Vuonna 1955 hän palasi Savukoskelle ja lunasti kotitilan vanhemmiltaan. Hän solmi avioliiton Elsa-vaimonsa kanssa ja heille syntyi kaksi poikaa.
Hän raivasi peltoja, rakensi tarvittavat rakennukset ja ajoi rahtia hevosellaan. Liki puolen vuosisadan mittainen kunnallismiehen ura alkoi vuonna 1958 urheilulautakunnan jäsenyydellä. Lautakunnat, valtuusto ja kunnanhallitus tulivat tutuiksi ja Vitikka toimi myös Savukosken kunnanhallituksen puheenjohtajana.
Hän oli aatteellinen alkiolainen, keskustan mies ytimiään myöten. Hän oli myös raittiusmies ja urheilumies. Hänellä oli kanavat auki valtakunnan huipulle ja hänet nähtiin usein vallan kammareissa viemässä Savukosken ja Koillis-Lapin ihmisten huolia päättäjien tietoon.
Yhteiskunnallinen vaikuttaminen kattoi myös ajankohtaisiin asioihin kantaa ottavat kirjoitukset ja kommentit sanomalehdissä ja radiossa.
Hän oli myös maatalouden järjestömies ja toimi puheenjohtajana Koillis-Lapin maatalouskomiteassa. Hän oli keskeisenä voimahahmona Jatkosodan siviiliveteraanit ry:ssä, kun partisaanien uhrit saivat valtiolta pienen korvauksen kärsimyksistään. Se oli ikäänkuin tunnustus vuosikymmeniä vaietusta koettelemuksesta.
Erkki Vitikka oli taitava eränkävijä, joka tiesi kotiseutunsa parhaat kala-apajat ja lintumaat. Hän jalosti oman koirarodun, Soklin pystykorvan. Pienikokoiset, sinisilmäiset koirat olivat hyvätapaisia ja erinomaisia maalinnun haukkujia.
Savukosken kalavedet olivat Erkille tuttuja ja aivan viime vuosiin asti hän kalasti verkoilla siikaa, muikkua ja haukea Arajärvestä ja muista lähivesistä.
Erkki Vitikan myötä poistui keskuudestamme historian tietäjä ja kokija, kotiseutuaan ja sen ihmisiä arvostava isänmaan ystävä. Kovista lapsuudenkokemuksistaan huolimatta hän eli pitkän ja työntäyteisen elämän ja jätti läheisilleen sekä laajalle ystäväpiirilleen hyvät muistot.
Pertti Lokka, Martti Pura, Jukka Viitaniemi
Kirjoittajat ovat Erkki Vitikan ystäviä.
TIETOLAATIKKO