A-
A+
A-
A+
Sompion arkistosta
Atso rakastaa elokuvia ja Lapinsuu on hänelle tärkeä paikka. Myös kirjastosta hänet löytää usein. Kirjoittamistakaan hän ei ole kokonaan jättänyt, vaan on yksi Apu-lehden kolmestatoista maakuntakirjeenvaihtajasta.
Pidämme sinut ajan tasalla Sydän-Lapin ilmiöistä ja ihmisistä myös ensi vuonna. Voit tilata verkkolehden täältä: Tilaa Sompio
Yli kahdenkymmenenviiden Etelä-Suomessa eletyn vuoden jälkeen Atso Mikkola muutti puolitoista vuotta sitten lapsuudenkotiinsa Kersilöön. Eräihmiseksi hän ei tunnustaudu vieläkään.
Helsingin ydinkeskusta 90-luvun lopussa. Aller Medialla toimitussihteerinä ja muotitoimittajana työskentelevä Atso Mikkola on lähdössä hakemaan sisustustavaroita IN-lehteen tulevaa tuotejuttua varten. Hän kävelee ohi terassin, missä lehden päätoimittaja on lounastamassa. Päätoimittaja huomaa Atson ja käskee tätä kävelyn sijaan menemään taksilla.
– Silloin lompakossa saattoi olla kerralla taksikuitteja tuhansien markkojen edestä, Atso muistelee.
Pikakelaus vuoteen 2018. Digitaalinen murros on saanut mediatalot polvilleen. Alan ammattilehdissä kerrotaan yt-neuvotteluista toisensa perään ja journalisteja irtisanotaan kuin liukuhihnalta. Unelmien Talo&Koti -lehdessä sisustustoimittajana työskennellyt Atso on yksi heistä.
Hän päättää osallistua työnantajan kustantamaan työllistymistä edistävään koulutukseen ja opiskelee Rastor-instituutissa liiketoiminnan ammattitutkinnon, erikoistumisalanaan myynti ja markkinointiviestintä.
Marraskuussa 2019 Atso saa määräaikaisen työsopimuksen lipunmyyjänä Finnkinon Helsingin Kinopalatsi-elokuvateatterissa. Neljä kuukautta myöhemmin koronapandemia rantautuu Suomeen ja toukokuussa 2020 elokuvateatterit suljetaan ja kaikki työntekijät lomautetaan.
Ilman koronaa määräaikaisuus Finnkinolla olisi saanut jatkoa, Atso kertoo. Tuon puolen vuoden aikana hän on kuitenkin oppinut jotain uutta itsestään.
– Tykkäsin olla töissä asiakaspalvelussa, joten päätin hakea kaupan alan töitä, hän sanoo.
Helsingissä työnhaku ei kuitenkaan tärppää. Yhtä työpaikkaa kohti hakijoita on paljon ja joukossa paljon Atsoa kokeneempia kaupan alan ammattilaisia. Hän päättää kurkata, mitä töitä entisellä kotipaikkakunnalla on tarjolla.
Atso ei enää seuraa sisustustrendejä yhtä aktiivisesti kuin aikaisemmin, vaan enemmän omaksi ilokseen. Kodin sisustus on värikäs sekoitus uutta ja vanhaa.
Vuonna 1994 Atso muuttaa Lahteen opiskelemaan vaatesuunnittelua Lahden Muotoiluinstituutissa. Kersilöön hän palaa aina lomillaan.
Muotoiluinstituutista valmistuttuaan Atso muuttaa Helsinkiin. Kun hänen äitinsä kuolee vuonna 2012, hän perii perheen ainoana lapsena Kersilön paikan. Isä on kuollut jo aikaisemmin.
Varsinkin talvisin peruslämmöllä ollut talo aiheuttaa huolta 800 kilometrin päässä asuvalle omistajalleen.
– Jäätyykö putket, vuotaako katto, tuleeko hiiriä sisälle, hän luettelee.
Kun kesällä 2020 Sodankylän K-Marketiin etsitään työntekijää, Atso lähettää hakemuksen ja saa kutsun saapua haastatteluun. Sodankylään hän matkustaa mukanaan kassillinen vaatteita, joilla pärjää syksyyn saakka. Siihen mennessä on tehtävä päätöksiä asuinpaikan suhteen puoleen tai toiseen.
Haastattelu sujuu hyvin ja Atsolle tarjotaan työpaikkaa. Se sinetöi päätöksen muuttaa takaisin Sodankylään. Atso hankkii elämänsä ensimmäisen auton, käy sillä Helsingissä mutkan hakemassa lisää tavaroita ja asettuu asumaan lapsuudenkotiinsa.
– Tänne oli helppo tulla ja ainahan sitä voi palata takaisin, hän toteaa.
Ensimmäisenä pohjoiseen paluun jälkeisenä talvena naapuri neuvoi Atsoa, miten pihatie kannattaa kolata, jotta koko talven lumet saa mahtumaan. Kolatessa hän tykkää kuunnella Yle Areenaa.
Punainen, eteläseinän maalipinnalta hieman hilseillyt hirsitalo ja jokimaisema. Sisällä tuvassa tilaa hallitseva alkuperäinen muuri, keinutuoli, seinällä raksuttava Valmetin kello ja lattiassa risteilevät räsymatot. Vanhan seassa myös uutta: eteisessä suitsukkeen tai tuoksukynttilän tuoksahdus, marokkolaistyylisiä tuikkukippoja asetelmassa, vanhan radion päälle nostettu cd-soitin, korvakuulokkeet (tosin langalliset) ja keltainen Kånken-reppu. Pöytiä ja tasoja koristavat kukat ja viherkasvit. On peikonlehtiä, amaryllisiksia, tulppaaneja ja paljon muuta.
– Tavaraa on paljon, mutta ihmisten ei pitäisi olla niin huolissaan tavaran määrästä, kirppareilla viihtyvä Atso toteaa.
Hän kertoo harrastavansa kodin rakentamista. Hänelle se ei tarkoita perustusten valua tai eristyslevyjen naulaamista seinään, vaan sisustusta. Varsinaiset remonttihommat hän teettää muilla.
Silti remonttejakin on tehty. Kuutisen vuotta sitten valmistui viherhuone ja uusi keittiö, sitten jätevesijärjestelmä. Johto kaivosta sisälle oli pakko vaihtaa pari vuotta sitten. Yllätysremontin rahoilla olisi helposti ostanut haaveiden design-sohvan.
Seuraavaksi suunnitteilla on peltikaton uusiminen tai kylpyhuoneen remontointi. Sinne saisi helposti lisää tilaa luopumalla saunasta. Sitä hän pohtii tosissaan, sillä sisäsauna on viimeisen puolentoista vuoden aikana lämmennyt vain kerran (toissa jouluna), rantasauna ei kertaakaan.
Kesällä hän tykkää laittaa pihaa. Nyt sitä voi tehdä pitkäjänteisemmin kuin silloin, kun Kersilössä kävi vain loma-aikoina. Muuten hän ei tunne olevansa kovin innokas luontoihminen.
– Ruskaa ihailen auton tuulilasin läpi töihin ajaessa ja jokimaisemaa katselen melkein vain vessan ikkunasta, kun pesen hampaita.
Keväisin hän kuitenkin käy muutaman kerran hiihtämässä. Lähijängän maisemat ovat melko yksitotiset, mutta retket Viiankiaavalle viime vuonna parhaaseen hankiaikaan olivat hienoja kokemuksia.
Nyt hänen pitäisi perustaa Facebook-sivut Kersilön uudelle kyläyhdistykselle, jota hän oli mukana perustamassa viime vuoden lopussa ja jonka tiedottamisesta hän vastaa. Uudessa yhdistyksessä on hänen mukaansa ”hyvää pöhinää” ja tapahtumia on suunniteltu aktiivisesti. Jäsenpyynnöt tipahtavat kyläläisten postilaatikoihin jo varmaan lähiaikoina.
SAILA VAARA
Piditkö jutusta? Tilaa Sompio
TIETOLAATIKKO